Sådan får du en sund økonomi

Sund økonomi

En af de allermest frustrerende følelser man kan have, er når man ikke har styr på sin personlige økonomi. Man ved ikke rigtig hvad man har råd til, så hver gang man køber noget, er det med blandede følelser. Du køber måske noget du vil have stor glæde af, men alligevel er du ikke sikker på, om du egentlig har råd til det.

Når man har været en tur i byen med vennerne, og ligger med tømmermænd dagen efter, burde man bare slappe og forkæle sig selv lidt. Men så kommer den ubehagelige følelse krybende frem igen. Hvor meget brugte man egentlig i byen i går? Hvor meget i minus er kontoen nu? Her vælger mange simpelthen bare at ignorere det, og ikke kigge på deres konto.

På denne måde kan du nemt ende i en ond cirkel, hvor du bevidst vælger at ignorere din gæld, og bliver ved med at bruge penge. Det er sådan alle deltagerne i den famøse tv-udsendelse Luksusfælden ender hvor de er.

Med en sund økonomi, hvor man virkelig har styr over sine egne penge, vil ens livskvalitet øges. Man er mere glad og rolig i hverdagen, fordi man ikke behøver at føle ubehag hver gang man skal købe noget. Men hvordan får man så en sund økonomi?

Læg et personligt budget

Det allerførste du bør gøre, er at sætte dig ned og lavet et personligt budget. Skriv ned alle dine faste udgifter; det vil sige alle de beløber du betaler fast hver måned, så som husleje, offentligt transport, Netflix osv. Derefter skriver du også ned variable udgifter, så som mad, byture osv.

Når du har skrevet alle dine udgifter ned, så skriv alle dine indtægter ned. Prøv så at se om de matcher. Hvis du har flere udgifter end indtægter, er det ikke et godt tegn. Men den gode nyhed er, at du har mulighed for at ændre på det.

Kig på alle de ting, som du egentlig ikke har behov for. I stedet for at tage bussen på vej til arbejde, kan du cykle. Du kan droppe at betale for Netflix, og bruge tiden på noget andet, som du ikke skal betale for. Drop så mange ting som muligt, indtil du har en højere indtægt hver måned, end du har udgifter. Overskuddet kan du bruge til at spare op, investere eller bare til at hygge dig for med god samvittighed.

Hold dig til budgettet

Når man har lavet et personligt budget, kan det godt kræve selvdisciplin, for at holde sig til det. Det kan betyde, at du ikke kan købe lige så mange sodavand hver måned, som du plejer. Eller at du må købe et billigere alternativ af et specifikt produkt.

Hvis du har svært ved at disciplinere dig selv, så prøv at huske på hvorfor du gør det. Tænk over at ved holde dig til budgettet, vil du have en sund økonomi, og at du ikke længere vil være frustreret over dit daglige pengeforbrug. Dette vil hjælpe på motivationen til at holde dig til dit budget.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *