Derfor er varmepumper bedre end olie- og gasfyr

I disse tider er der i samfundet stor fokus på miljøet og klimaet. Gennem de sidste hundrede år har menneskeheden forurenet og skadet jordens klima og miljø mere end vi har i al tiden før det, og vi begynder nu at kunne se konsekvenserne af vores handlinger. Af den grund er der i dag mange der forsøger at finde på alternative løsninger til teknologier vi bruger i hverdagen, som kan være med til at afhjælpe nogle af de problemer vi har forårsaget rundt om i verden. Her er det ikke blot forskere der kan gøre forskel, men også almindelige borgere kan gøre en væsentlig forskel.

Ved at udskifte biler, lyspærer og mange andre af hjemmets genstande med grønnere alternativer, kan man som helt almindelig dansker gøre sit for at forsøge at afhjælpe global opvarmning of forurening. Dette er noget beboerne i Herning, Vejle og Give især har taget til sig. Boligejerne i disse byer har nemlig fundet ud af at de kan spare mange penge samtidigt med at hjælpe miljøet og klimaet ved at få udskiftet deres gamle olie- og gasfyr med varmepumper.

Flere og flere skifter til varmepumper

Det er naturligvis ikke borgerne i Give, Herning og Vejle der på egen hånd har fundet ud af at varmepumper er både billigere og mere miljørigtige end olie- og gasfyr. At det både er muligt at spare penge på varmeregningen og at afhjælpe forskellige miljømæssige problemstillinger på denne måde har forskere efterhånden vidst i nogle år, men det er først nu at almindelige borgere for alvor er begyndt at udskifte deres gamle fyr med nye varmepumper. På den måde er indbyggerne i de tre jyske byer en slags pionerer, og eksperterne håber på at endnu flere beboere i henholdsvis Vejle, Give og Herning vil følge det gode initiativ og at brugen af varmepumper på den måde vil spredes videre til resten af landet.

Forskellige typer varmepumper

Varmepumper er en forholdsvis ny opfindelse, men alligevel har mange forskere allerede nu store visioner om brugen af varmepumper i fremtiden. Der findes indtil videre tre typer af varmpumper, hvoraf den ene type kun kan bruges til at opvarme luften i boligen og altså ikke brugsvandet. Af den grund fokuserer man som oftest på de to andre typer varmepumper.

Den første type kaldes en jordvarmepumpe, og denne fungerer ved at udnytte den energi fra solen der oplagres i jorden til at opvarme boligen og brugsvandet. En slange graves ned i jorden, hvorefter jordvarmepumpen pumper en speciel frostvæske gennem slangen. Frostvæsken optager varmen fra jorden, hvorefter den vender tilbage til jordvarmepumpen og transporteres rundt i boligen. Den anden type varmpumpe kaldes en luft/vand-varmepumpe, og denne fungerer ved at suge varm luft ind udefra, hvorefter den varme luft sendes rundt i boligen og bruges til at opvarme brugsvandet. Fordelen ved varmepumper er at de ikke benytter sig af fossile brændsler, hvilket både gør dem billige i drift og langt mere miljørigtige sammenlignet med samtlige af de gas- og oliefyr som mange danskere bruger i dag.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *